вторник, 15 декември 2009 г.

В духа на Коледа

Годината беше трудна за всички. Тя ни донесе не само финансови загуби, но и неприятни емоции свързани с дългове и провалени планове.
Сега, с наближаване на коледните празници всички жадуваме за малко спокойствие, уют и усмивки. Но можем ли наистина да пренебрегнем поне за ден тежестта на ежедневието ни и да пренесем у дома приказния дух на Коледа? Разбира се че може, стига да го желаем искрено.
Нека си напомним, че трябва да държим телефона далече, а най-добре да го изключим. Желателно е да се въздържаме от телевизия, защото тя ни лишава от рядката възможност да общуваме помежду си, дори може да ни натовари повече. Вместо да чакаме нещо или някой да ни достави коледно настроение, по-добре да си създадем атмосфера с подходяща музика, аромати и да се заловим за тъй наречените „коледни приготовления”, който всъщност създават духа на празника.
Нека замирише на домашни курабийки с орехи и канела! Да направим коледни фигурки и да се включим всички в сладкарското изкуство – идеална възможност да изразим емоциите си върху тестотоJ
Нека пресъздадем вълненията на Коледата от нашето детство като украсим елхата със собственоръчно изработени гирлянди от цветна хартия, ароматни курабийки и лъскави топки от орехи, завити в станиол. Да включим цялото семейство в това творение, едновременно сплотяващо и био.

Можем да използваме няколко аромата, които да ни разтоварят от тревогите и грижите и да ни заредят с положителна празнична енергия.

Мандариновото масло има седативно (успокояващо) и тонизиращо действие върху духа и тялото. Сочния плод на мандарината събира жадно слънчевите лъчи за да узрее и добие свежия си оранжев цвят, а после откъснатия плод съхранява и ни предава топлина, спокойствие и слънчево настроение. Капнете 4-5 капки мандариново масло в изпарител, арома лампа или в купичка вода, която после да поставите на радиатора. Разбира се може да използвате и свежи плодове от мандарина. Белете корите с ръце и ги оставяйте в съд на масата докато увехнат. Не ги слагайте на печката или радиатора.
Подобно е въздействието на маслото от портокалови кори.

Канеленият аромат винаги събужда у нас асоциации с домашния уют, с мамините курабийки. Можете да го използвате за да внесете повече топлина в коледната атмосфера. Комбинирайте 2-3 капки канелено масло с 3 капки мандариново и/или 3 капки портокалово масло в арома лампа (изпарител или купичка) . Разбира се може да използвате и естествена канела на прах. За целта изсипете малко канелена пудра на дъното на дълбока купа и в нея събирайте обелките от мандарини и портокали J

Маслото от ванилов тамян или още наречено Бензоин (Benzoin) въздейства „извисяващо”. То е способно да държи проблемите и обидите на километри от вас. Подтиска напрежението, тревожността, депресията и чувството за вина, а финия му ванилово-кремов аромат ще се разлее на топли вълни в душата ви. Може да го използвате самостоятелно в изпарител / арома лампа / купичка с вода или да го комбинирате с мандариново и портокалово масло за да подсилите жизнерадостния ефект. Бензоина може да бъде заместен с тамяново масло или дори тамян, които имат подобно въздействие, но и по-остър, по-груб аромат.

Мерки за безопасност при употреба на етеричните масла!
И трите вида масла не бива да влизат в директен контакт с кожата. Вдишването на масло Бензоин и канеленото масло може да доведат до зачервяване на свръхчувствителната кожа, освен това не бива да се използват от бременни, кърмачки, бебета и деца под 3 годинки, епилептици и хора с лична непоносимост към конкретните аромати.
Когато купувате етерични масла, избирайте само такива които са 100% натурални. Сертифицираните био масла имат многократно по-добри качества и вероятността от алергични реакции е нищожна.

Приятели,
Пожелаваме ви спокойна и усмихната Коледа!

Био Бутик “I Feel Good”, Пловдив