вторник, 24 ноември 2009 г.

Естествената бебешка хигиена (ЕБХ) и алтернативите на памперсите

Ще уточня, че по ред причини не съм практикувала ЕБХ с първия ми син, но имам сериозни намерения да опитам с второто, живот и здраве. Затова темата силно ме вълнува.
Накратко: естествената бебешка хигиена (ЕБХ) е отглеждане на бебето без памперси от най-ранна възраст и за семейства, избрали философията на привързаното родителство, тази грижа е лесно постижима. Ще си спестя дългите редове в уточнения, ясни за всеки, как са се справяли нашите родители с естествените ни бебешки нужди и че памперсите са плод на High tech-а. Памперсите са противоестесвени. Те игнорират сигналите на бебешкото тяло за неговите физиологични нужди и постепенно бебето свиква да ги използва като подвижна тоалетна. След това пък се налага да приучим детето да си избира друго място за изхождане. Това се оказва объркващо за него и още по-труден процес, изискващ повече усилия и от страна на родителите , и от страна на детето. Ето защо често виждаме големи деца (3+ год.) да ходят още с памперси.
Сега съм убедена, че ЕБХ е по-здравословна за бебета. И тук ще си послужа с цитати на Василена Доткова, автор на любимата ми книга "Близо до бебето", която изтъква 7-те "добродетеля" на ЕБХ:
- ФИЗИЧЕСКИ КОМФОРТ Бебетата се чувстват много по-удобно без памперси. Аз бих добавила, че всяка жена перфекто знае това, имайки предвид дискомфорта, който причиняват дамските превръзки независимо дали са с френски "дантелки", дишащи, ултра попиващи или ултра тънки.
- БЕЗ ПОДСИЧАНЕ Тъй нареченият "памперс дерматит" е най-често срещания кожен проблем в бебешка възраст. "Модерната болест" е съвсем естествена дерматологична реакция, причинена от контакта с високотехнологичните суперпопиващи пълнители на памперсите, както и продължителния контакт на кожата с урината и акото. Повишената телесна температура на дупето (по принцип) и все още деликатната бебешка кожа усложняват още повече това състояние.
- ПО-ДОБРО ХРАНОСМИЛАНЕ Някои бебета, страдащи от колики, рязко се подобряват, когато се откликне на физиологичния им ритъм - безстягаща лента на коремчето.
- ЗДРАВОСЛОВНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ СОБСТВЕНОТО ТЯЛО Когато телесните нужди на бебето се уважават и им се откликва, детето расте в хармония с тялото си и неговите функции. То научава, че тялото си е негово и то има контрол над него.
- ПО-ДОБРА ХИГИЕНА Естествените телесни функции са си точно такива - естествени. Те не са мръсни, гадни или отвратителни - само нашата нагласа ги прави такива. В същото време отпадъците на тялото са предназначени да се изхвърлят от организма, а не да се задържат в контакт с него.
- ПЕСТЕНЕ НА ПАРИ Най-евтините памперси са онези, които човек изобщо не купува. А най-евтино излиза прането, което никога не перем и не сушим. ЕБХ е нещо напълно безплатно.
- НАЙ-ЕКОЛОГИЧНОТО РЕШЕНИЕ
Решила съм да се подготвя предварително като си подбирам източниците на информация, защото се оказа, че темата е преекспонирана по най- различни начини и има голяма вероятност майките или да не разберат същността на ЕБХ или да залитнат в крайности.

За едни ЕБХ е това:



За други - това: ЕБХ с бебе на 7 дена!

За трети означава денонощно параноично дебнене за сигнали.

Аз бих избрала умерен подход, в който да има постъпателност в преминаването към естествено изхождане. Мисля, че е нужен адаптационен период и за бебето и за майката, в който те да се опознаят по-добре, а и време през което да укрепне мускулния тонус на бебчето така че да се държи по-стабилно. Може да започнем след четвъртия - петия месец, а преди това да използваме пелени за многократна употреба, които дори и в най-претенциозния си вариант излизат по-изгодно в сравнение с памперси за същия период.

Пелените за многократна употреба и какво общо имат те с ЕБХ
Има 3 системи на пелени за многократна употреба, които са по-популярни.

1) Система тип “джоб” - представлява гащички от непромокаем външен слой и силно пропусклив вътрешен слой, който е в контакт с бебешката кожа. Между двата слоя се подпъхват попивателни парчета. При тази система бебешката кожа остава суха, а урината преминава изцяло в попивателните парчета. Затова тя се предпочита от майките, тъй като минимизира риска от дерматити. Има обаче и недостатък - тези пелени са най-близки до конструкцията на памперсите и поради факта, че бебето не усеща мокрота, то свиква да се напишква без да сигнализира. А когато бебето усеща, че е мокро, то рано или късно ще започне да дава ясни и разбираеми сигнали, че има пиш. Това идва от неговия естествен инстинкт да бъде чисто и сухо. Има две разновидности на тази система - вариант универсален размер, при който чрез комбинация от копченца и ластичета пелената може да се адаптира от размер за новородено до размер за активно дете на годинка-годинка и половина. Има и пелени тип "джоб", които са скроени по точен размер, както например са размерите на памперсите.
В Био бутик I FEEL GOOD се продават пелени от тази система на американската марка FuzziBunz.


2) Система от 2 части, пелени и гащички. Това е по-съвременния вариант на пелените, които са използвали родителите ни за нас. Използват се вътрешни пелени от памук - може да бъдат скроени по тялото или просто подсилени памучни парчета / подложки и външни гащички от непромокаема дишаща материя. Навремето нашите родители са използвали найлонови гащички с подпъхнато вътре парче класическа пелена, като днес този вариант е невероятно подобрен и изчистен. При тази система бебето чувства мокрото след напишкване.Разновидност на системата от 2 части могат да бъдат най-обикновени памучни гащички, в които е подпъхнато парче пелена или попивателна подложка. В този случай обаче урината може да пропусне през гащичките и да намокри чаршафите, дрехата на родителя и т.н.



3) Система тип “всичко в 1”. За пелените All in One не е необходимо закупуването на допълнителни аксесоари, те на практика си имат всичко, остава само да се сложат на бебето. Вътрешната част е от памук, към която са пришити два вида попиващи подложки - едната е от микрофибър и оставя бебето сухо, а другата е от памук и оставя бебето мокро. Така избора остава за майката - сухо или мокро дупе. Външната част на пелените All in One е с полиуретаново покритие, което не позволява те да пропускат, но в същото време кожата на бебето може да диша.




Когато решим да махнем пелените за да практикуваме по-активно ЕБХ, може да използваме тъй наречените "тренировъчни гащички". Те са създадени специално за да помогнат на детето да се приучи да използва гърнето. Препоръчително е използването им по време на деня (не по време на сън) и помагат за създаването на хигиенни навици, тъй като бебето усеща мокрия пласт. Съставени са от мек вътрешен слой памук, който е в директен контакт с кожата, след това 2 пласта от абсорбиращ плюш в средата и от вън тънък пласт специален промазан полиестер, който позволява на кожата да диша, но в същото време да не пропуска. Имат меко еластично затваряне около кръста. За нощно време се препоръчва да се добавят от вътре попивателни подложки.
Тренировъчни гащички ImseVimse се продават в Био бутик I FEEL GOOD

Разбира се ЕБХ не е само до пелени. Паралелно с естествените и органичните материи трябва да положим усилия да тренираме бебето. В тази връзка горещо препоръчвам книгата на Василена Доткова "Близо до бебето". Също така много помага личния пример. Всички родители знаем, че децата ни се учат най-лесно от това, което волно или неволна правим ние - подражават ни. Ето защо е добра идея да използвате тоалетната в тяхно присъствие. Резултатът от това е по-голям интерес към гърнето и желание детето да го използва. Моят син е на три години и обожава да пишка в голямото гърне в тоалетната както прави тати. Разбира се още не му достига височина и си подпира пишето на ръба на гърнето. От хигиенична гледна точка използваме памучно парче, с което покриваме ръба на гърнето и той си поставя "мъжеството" от горе му. Вече се обслужва абсолютно самостоятелно - сам си събува дрехите, сам си разгъва и поставя предпазното парче плат и т.н. Много късно започнахме с ЕБХ, дори бих казала, че това към което го приучавахме всъщност беше естествена Детска хигиена, но резултатът в момента ни удовлетворява.За второто виждам смисъл да започнем по-отрано...
Поздрави,Гери
За повече информация относно видовете пелени за многократна употреба вижте: http://www.ekomama.net/

Няма коментари:

Публикуване на коментар